Dawno mnie tu nie było. Niestety upały na zewnątrz i zbliżające się wielkimi krokami chrzciny nie pozwalają mi na zbyt wiele czasu dla siebie. Dziś szybki wpis na szybkie ciasto typu biszkopt z rabarbarem. Zwłaszcza, że mamy pełnię sezonu rabarbarowego. :)
Składniki:
Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Rabarbar oczyścić i pokroić w kawałki po 0,5 cm. Jaja ubić z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Po ubiciu dodawać powoli olej, mieszając przy tym cały czas. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy jajecznej porcjami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość wylać na blachę. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar i posypać cynamonem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz