Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z rabarbarem

Dawno mnie tu nie było. Niestety upały na zewnątrz i zbliżające się wielkimi krokami chrzciny nie pozwalają mi na zbyt wiele czasu dla siebie. Dziś szybki wpis na szybkie ciasto typu biszkopt z rabarbarem. Zwłaszcza, że mamy pełnię sezonu rabarbarowego. :)


Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Rabarbar oczyścić i pokroić w kawałki po 0,5 cm. Jaja ubić z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę. Po ubiciu dodawać powoli olej, mieszając przy tym cały czas. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do masy jajecznej porcjami. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Całość wylać na blachę. Na wierzch ułożyć pokrojony rabarbar i posypać cynamonem. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło

Pierwszy numer "Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło" trafił do mnie przypadkiem. Reklama kolekcji Hachette mignęła mi kiedyś między jedną a drugą bajką na TVP ABC. Jakoś zbytnio nie skupiałam się na niej,bo rzadko sięgam po serie mające nieskończenie wiele numerów i ciągnące się miliardy lat. Tutaj jednak po zakupie(razem z bułkami w Freshmarkecie) i pełnym zachwycie młodego: "Bo Masza, no i przede wszystkim MAGNES!" --> Zdecydowałam się na prenumeratę. Szalę na TAK przechyliła jasno określona ilość numerów, a także: * taniej niż za jeden numer w kiosku, * nie musiałam latać do owego kiosku co tydzień, * dodatkowe bonusy: figurka Maszy, worek na kapcie z Maszą, DVD z bajkami Maszy. Młody wkręcił się w poznawanie literek. Pisanie mu jeszcze idzie jako tako - bardziej pod górkę niż z górki. Opowieści o przygodach Maszy i jej przyjaciela to jest jednak to, na co czeka każdego miesiąca(raz w miesiącu przychodzą 4 numery) i każdy spotkany kurier z paczką to na...

Szarlotka "leniważona" - przepis oryginalny Sonia Bohosiewicz

Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie ciacho, bez zbędnego bajzlu w mieszkaniu, to polecam. U mnie lekko zmodyfikowany przepis z powodu braku bułki tartej. Zmniejszyłam również ilość cukru. W oryginale była 1 szklanka. :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy mannej - 3/4 szklanki cukru - 4 średniej wielkości jabłka - cynamon - cukier waniliowy - kostka masła(leżakująca 30 min w zamrażalnika) Wykonanie: Mąkę, kaszę i cukier wymieszać. Połowę składników wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na sypką masę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. U mnie były to trzy warstwy. Każdą warstwę posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zamrożone masło. Piec 50 min w 200 stopniach. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Smacznego