Przejdź do głównej zawartości

Ciasto orzechowe

W tym roku obok typowej baby wielkanocnej na nasz stół zawitało ciasto orzechowe. Jest delikatne, mokre i bardzo pyszne. Ma lekki posmak Nutelli dzięki mielonym orzechom laskowym. Polecam dla łasuchów takich jak ja :) U mnie zniknęło w oka mgnieniu. W przeciwieństwie do babki, którą dojadam jeszcze dzisiaj.


SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 125 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mielonych orzechów laskowych(dostałam je w LIDLU)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • garść drobno posiekanych orzechów - u mnie były orzechy laskowe, nerkowca i ziemne
WYKONANIE:
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się całości. Nie doprowadzić do wrzenia. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w misce. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy maślanej dodać sypkie produkty, pokrojone orzechy i żółtka jajek. Całość wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Piec około 45 minut w 175 stopniach.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło

Pierwszy numer "Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło" trafił do mnie przypadkiem. Reklama kolekcji Hachette mignęła mi kiedyś między jedną a drugą bajką na TVP ABC. Jakoś zbytnio nie skupiałam się na niej,bo rzadko sięgam po serie mające nieskończenie wiele numerów i ciągnące się miliardy lat. Tutaj jednak po zakupie(razem z bułkami w Freshmarkecie) i pełnym zachwycie młodego: "Bo Masza, no i przede wszystkim MAGNES!" --> Zdecydowałam się na prenumeratę. Szalę na TAK przechyliła jasno określona ilość numerów, a także: * taniej niż za jeden numer w kiosku, * nie musiałam latać do owego kiosku co tydzień, * dodatkowe bonusy: figurka Maszy, worek na kapcie z Maszą, DVD z bajkami Maszy. Młody wkręcił się w poznawanie literek. Pisanie mu jeszcze idzie jako tako - bardziej pod górkę niż z górki. Opowieści o przygodach Maszy i jej przyjaciela to jest jednak to, na co czeka każdego miesiąca(raz w miesiącu przychodzą 4 numery) i każdy spotkany kurier z paczką to na...

Szarlotka "leniważona" - przepis oryginalny Sonia Bohosiewicz

Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie ciacho, bez zbędnego bajzlu w mieszkaniu, to polecam. U mnie lekko zmodyfikowany przepis z powodu braku bułki tartej. Zmniejszyłam również ilość cukru. W oryginale była 1 szklanka. :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy mannej - 3/4 szklanki cukru - 4 średniej wielkości jabłka - cynamon - cukier waniliowy - kostka masła(leżakująca 30 min w zamrażalnika) Wykonanie: Mąkę, kaszę i cukier wymieszać. Połowę składników wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na sypką masę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. U mnie były to trzy warstwy. Każdą warstwę posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zamrożone masło. Piec 50 min w 200 stopniach. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Smacznego