W tym roku obok typowej baby wielkanocnej na nasz stół zawitało ciasto orzechowe. Jest delikatne, mokre i bardzo pyszne. Ma lekki posmak Nutelli dzięki mielonym orzechom laskowym. Polecam dla łasuchów takich jak ja :) U mnie zniknęło w oka mgnieniu. W przeciwieństwie do babki, którą dojadam jeszcze dzisiaj.
SKŁADNIKI:
SKŁADNIKI:
- 250 g masła
- 125 ml wody
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mielonych orzechów laskowych(dostałam je w LIDLU)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka (oddzielone białka od żółtek)
- 2 płaskie łyżki kakao
- garść drobno posiekanych orzechów - u mnie były orzechy laskowe, nerkowca i ziemne
WYKONANIE:
Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy włożyć do rondelka i gotować do rozpuszczenia się całości. Nie doprowadzić do wrzenia. Mąkę, mielone orzechy, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w misce. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do przestudzonej masy maślanej dodać sypkie produkty, pokrojone orzechy i żółtka jajek. Całość wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników. Piec około 45 minut w 175 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz