Przejdź do głównej zawartości

Smak dzieciństwa - Leniwe


Leniwe, zwane przez Nas kopytkami, to smak mojego dzieciństwa. Mama często je robiła w ilościach hurtowych, bo pochłanialiśmy je w mgnieniu oka. :) Teraz czas, żeby u mnie zagościły. Zwłaszcza, kiedy zostają mi ugotowane ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia. Najbardziej lubię je polane śmietaną z cukrem lub posypane cynamonem z cukrem. Z tego przepisu wychodzą delikatne i bardzo mięciutkie. Jeśli ktoś lubi bardziej "zwięzłe" trzeba dodać więcej mąki.

Składniki: (około 30-40 sztuk)

  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 500g twarogu
  • 1-1.5 szklanki mąki
  • Sól
  • Olej
  • Śmietana, cukier, cynamon
Wykonanie:
Ziemniaki wraz z twarogiem przepuszczam przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaję jaja, mąkę i przyprawiam odrobiną soli. Całość zagniatam na gładka masę, która nie klei się do rąk. Z ciasta formuję wałeczki o szerokości około 3 cm, przygniatam je nożem i kroję kawałki długości 3 cm. Kluski wrzucam na osoloną, wrzącą wodę z dodatkiem oleju. Kiedy tylko wypłynę wyjmuję je na talerz. Podaję ze śmietaną bądź cukrem i cynamonem.
Jeśli ktoś nie lubi ich w słodkiej wersji, to można podawać je z zasmażką, podsmażoną cebulką bądź skwarkami.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło

Pierwszy numer "Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło" trafił do mnie przypadkiem. Reklama kolekcji Hachette mignęła mi kiedyś między jedną a drugą bajką na TVP ABC. Jakoś zbytnio nie skupiałam się na niej,bo rzadko sięgam po serie mające nieskończenie wiele numerów i ciągnące się miliardy lat. Tutaj jednak po zakupie(razem z bułkami w Freshmarkecie) i pełnym zachwycie młodego: "Bo Masza, no i przede wszystkim MAGNES!" --> Zdecydowałam się na prenumeratę. Szalę na TAK przechyliła jasno określona ilość numerów, a także: * taniej niż za jeden numer w kiosku, * nie musiałam latać do owego kiosku co tydzień, * dodatkowe bonusy: figurka Maszy, worek na kapcie z Maszą, DVD z bajkami Maszy. Młody wkręcił się w poznawanie literek. Pisanie mu jeszcze idzie jako tako - bardziej pod górkę niż z górki. Opowieści o przygodach Maszy i jej przyjaciela to jest jednak to, na co czeka każdego miesiąca(raz w miesiącu przychodzą 4 numery) i każdy spotkany kurier z paczką to na...

Szarlotka "leniważona" - przepis oryginalny Sonia Bohosiewicz

Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie ciacho, bez zbędnego bajzlu w mieszkaniu, to polecam. U mnie lekko zmodyfikowany przepis z powodu braku bułki tartej. Zmniejszyłam również ilość cukru. W oryginale była 1 szklanka. :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy mannej - 3/4 szklanki cukru - 4 średniej wielkości jabłka - cynamon - cukier waniliowy - kostka masła(leżakująca 30 min w zamrażalnika) Wykonanie: Mąkę, kaszę i cukier wymieszać. Połowę składników wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na sypką masę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. U mnie były to trzy warstwy. Każdą warstwę posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zamrożone masło. Piec 50 min w 200 stopniach. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Smacznego