Przejdź do głównej zawartości

Zupa Cygańska

Inspiracją był przepis Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje", która do swojej zupy wykorzystuje resztki wędlin z domowej lodówki. U mnie przyjęło się, że robimy ją z grillowanej kiełbasy(w sezonie) bądź zwykłej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dać wędlinę. Zupa jest dość gęsta i bardzo syta, a z talerzy znika szybko. :)




SKŁADNIKI:

* 2 kostki rosołowe/ 1 łyżka domowego bulionu
* 5-6 ziemniaków
* 2 średnie papryki(np. czerwona i żółta)/1 duża czerwona papryka
* 4 kiełbaski z grilla
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1 cebula
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1 puszka fasolki czerwonej
* olej do smażenia
* majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
* piramidka smaku do rosołu LIDL


WYKONANIE:

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Gotuję je w 2l wody z dodatkiem kostek rosołowych/bulionu i piramidki smaku LIDLA. Cebulę obieram, kroję w piórka, lekko solę i podsmażam na szklisto na patelni. Do podsmażonej cebuli dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażę ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia kiełbasy. Później dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażę ok. 10 minut. Na koniec smażenia daję fasolkę czerwoną, pomidory i koncentrat pomidorowy. Duszę wszystko ok. 10 minut i potem dodaję do garnka z gotującymi ziemniakami(gdy ziemniaki są już miękkie). Doprawiam  majerankiem, solą, pieprzem i papryką słodką podsmażoną na tłuszczu. Całą zupę gotuję na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po wyłączeniu zaprawiam śmietaną. 

SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło

Pierwszy numer "Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło" trafił do mnie przypadkiem. Reklama kolekcji Hachette mignęła mi kiedyś między jedną a drugą bajką na TVP ABC. Jakoś zbytnio nie skupiałam się na niej,bo rzadko sięgam po serie mające nieskończenie wiele numerów i ciągnące się miliardy lat. Tutaj jednak po zakupie(razem z bułkami w Freshmarkecie) i pełnym zachwycie młodego: "Bo Masza, no i przede wszystkim MAGNES!" --> Zdecydowałam się na prenumeratę. Szalę na TAK przechyliła jasno określona ilość numerów, a także: * taniej niż za jeden numer w kiosku, * nie musiałam latać do owego kiosku co tydzień, * dodatkowe bonusy: figurka Maszy, worek na kapcie z Maszą, DVD z bajkami Maszy. Młody wkręcił się w poznawanie literek. Pisanie mu jeszcze idzie jako tako - bardziej pod górkę niż z górki. Opowieści o przygodach Maszy i jej przyjaciela to jest jednak to, na co czeka każdego miesiąca(raz w miesiącu przychodzą 4 numery) i każdy spotkany kurier z paczką to na...

Szarlotka "leniważona" - przepis oryginalny Sonia Bohosiewicz

Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie ciacho, bez zbędnego bajzlu w mieszkaniu, to polecam. U mnie lekko zmodyfikowany przepis z powodu braku bułki tartej. Zmniejszyłam również ilość cukru. W oryginale była 1 szklanka. :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy mannej - 3/4 szklanki cukru - 4 średniej wielkości jabłka - cynamon - cukier waniliowy - kostka masła(leżakująca 30 min w zamrażalnika) Wykonanie: Mąkę, kaszę i cukier wymieszać. Połowę składników wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na sypką masę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. U mnie były to trzy warstwy. Każdą warstwę posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zamrożone masło. Piec 50 min w 200 stopniach. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Smacznego