Inspiracją był przepis Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje", która do swojej zupy wykorzystuje resztki wędlin z domowej lodówki. U mnie przyjęło się, że robimy ją z grillowanej kiełbasy(w sezonie) bądź zwykłej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by dać wędlinę. Zupa jest dość gęsta i bardzo syta, a z talerzy znika szybko. :)
SKŁADNIKI:
* 2 kostki rosołowe/ 1 łyżka domowego bulionu
* 5-6 ziemniaków
* 2 średnie papryki(np. czerwona i żółta)/1 duża czerwona papryka
* 4 kiełbaski z grilla
* 2 łyżki śmietany 18%
* 1 cebula
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1 puszka fasolki czerwonej
* olej do smażenia
* majeranek, sól, pieprz, papryka słodka
* piramidka smaku do rosołu LIDL
WYKONANIE:
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Gotuję je w 2l wody z dodatkiem kostek rosołowych/bulionu i piramidki smaku LIDLA. Cebulę obieram, kroję w piórka, lekko solę i podsmażam na szklisto na patelni. Do podsmażonej cebuli dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę, smażę ok. 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia kiełbasy. Później dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażę ok. 10 minut. Na koniec smażenia daję fasolkę czerwoną, pomidory i koncentrat pomidorowy. Duszę wszystko ok. 10 minut i potem dodaję do garnka z gotującymi ziemniakami(gdy ziemniaki są już miękkie). Doprawiam majerankiem, solą, pieprzem i papryką słodką podsmażoną na tłuszczu. Całą zupę gotuję na wolnym ogniu ok. 30 minut. Po wyłączeniu zaprawiam śmietaną.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz