Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza

Jesteśmy pizzożerni. :D Dlatego zrobienie u Nas pizzy to kwestia kilku chwil. Zarobienie ciasta, wrzucenie na 20 minut do lodówki i naszykowanie dodatków. Całość przygotowań zajmuje Nam koło 1 godziny. Dziś też zamierzam ją zrobić na obiad. :)



SKŁADNIKI:

* ciasto
    - suche drożdże 7g
    - 375 g mąki
    - 1/2 łyżeczki soli
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - 1 łyżeczka przyprawy do pizzy
    - 1 szklanka letniej wody
    - 1 łyżka oleju

* dodatki
    - kiełbasa
    - ser gouda
    - 100 g mozarelli
    - 1/2 średniej cebuli
    - 1/2 papryki
    - 1 pomidor
    - sos do pizzy/koncentrat pomidorowy + oregano suszone



WYKONANIE:

CIASTO: Suche drożdże dodać do letniej wody i wymieszać. Odstawić na 5 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać do dużej miski i dodać sól, cukier i przyprawę do pizzy. Do mąki dodać drożdże i olej. Wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

SZYBKI SOS DO PIZZY: Łyżeczkę suszonego oregano zalać łyżką wrzątku. Dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.

DODATKI: Wszystkie przygotowane składniki pokroić wg własnego uznania. Ser goudę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować wg uznania(my wolimy grubszy spód). Posmarować sosem do pizzy i ułożyć dodatki. Piec ok 25 minut w piekarniku rozgrzanym na 220 stopni.


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło

Pierwszy numer "Masza i Niedźwiedź - Moje abecadło" trafił do mnie przypadkiem. Reklama kolekcji Hachette mignęła mi kiedyś między jedną a drugą bajką na TVP ABC. Jakoś zbytnio nie skupiałam się na niej,bo rzadko sięgam po serie mające nieskończenie wiele numerów i ciągnące się miliardy lat. Tutaj jednak po zakupie(razem z bułkami w Freshmarkecie) i pełnym zachwycie młodego: "Bo Masza, no i przede wszystkim MAGNES!" --> Zdecydowałam się na prenumeratę. Szalę na TAK przechyliła jasno określona ilość numerów, a także: * taniej niż za jeden numer w kiosku, * nie musiałam latać do owego kiosku co tydzień, * dodatkowe bonusy: figurka Maszy, worek na kapcie z Maszą, DVD z bajkami Maszy. Młody wkręcił się w poznawanie literek. Pisanie mu jeszcze idzie jako tako - bardziej pod górkę niż z górki. Opowieści o przygodach Maszy i jej przyjaciela to jest jednak to, na co czeka każdego miesiąca(raz w miesiącu przychodzą 4 numery) i każdy spotkany kurier z paczką to na...

Szarlotka "leniważona" - przepis oryginalny Sonia Bohosiewicz

Jeśli ktoś ma ochotę na szybkie ciacho, bez zbędnego bajzlu w mieszkaniu, to polecam. U mnie lekko zmodyfikowany przepis z powodu braku bułki tartej. Zmniejszyłam również ilość cukru. W oryginale była 1 szklanka. :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka kaszy mannej - 3/4 szklanki cukru - 4 średniej wielkości jabłka - cynamon - cukier waniliowy - kostka masła(leżakująca 30 min w zamrażalnika) Wykonanie: Mąkę, kaszę i cukier wymieszać. Połowę składników wysypać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na sypką masę ułożyć pokrojone w plastry jabłka. U mnie były to trzy warstwy. Każdą warstwę posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka wysypać resztę sypkiej mieszanki. Na wierzch zetrzeć zamrożone masło. Piec 50 min w 200 stopniach. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło. Smacznego