Dziś kolejna pozycja z mojego domowego menu. Jest nią babka ziemniaczana, która idealna jest sama w sobie. Czasem serwuję ją z sosem gulaszowym. A czasem, jak już ostygnie, kroję w plasterki, podsmażam na patelni i polewam gęstą śmietaną.
SKŁADNIKI:
* 500 g boczku/wędliny
* 2 kg ziemniaków
* 2 cebule
* 2 jajka
* sól
* pieprz
* pieprz ziołowy
* papryka słodka
* przyprawa do ziemniaków
WYKONANIE:
Cebulę kroję w grubą kostkę, podsmażam na "złoto" na patelni. Dodaję pokrojony w kostkę boczek lub wędlinę. Smażę do zrumienienia. Ziemniaki obieram, ścieram na tarce o "drobnych" oczkach. Dodaję jajka i doprawiam przyprawami. Podsmażoną cebulę z boczkiem/wędliną dodaję do ciasta ziemniaczanego. Całość mieszam. Wylewam ciasto do keksówki, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Piekę ok. 1,5h w 200 st. Aby być pewnym, czy babka jest już wysuszona, można sprawdzić ją drewnianym patyczkiem. Jeśli jest suchy, śmiało można ją wyjmować z piekarnika.
Można również stworzyć wersję "bogatszą" z dodatkiem groszku bądź fasolki czerwonej z puszki.
Komentarze
Prześlij komentarz